Levendula gondozása 1.rész ültetés

Itt a tavasz, lassan megszűnnek a fagyos reggelek és már lehet is menni a kertbe levenduláinkat tavaszi ruháikba öltöztetni!

A levendula az egyik legkönnyebben gondozható gyógynövény, a lényeg, hogy napfényes helyre ültessük, talajban nem válogatós. Pangó vizet nem szereti.   

Ha szeretnél levendulát ültetni kertedbe az év eleji fagyok elmúltával már ültethetők is a növények. A tavasszal ültetett növényeinknél arra kell ügyelni, hogy ha kicsit szárazabb az idő akkor biztosítsunk elegendő vizet számukra, ez kell a fejlődő gyökérzetnek, tehát szárazabb idő esetén öntözni kell frissen ültetett palántáinkat. Amikor ülteted a levendulát fontos, hogy jó mélyre tett a talajba, az alsó ágait nyugodtan fedheti föld. A legtöbb szakember az őszi ültetést ajánlja, mert az időjárás jobban kiszámítható, több csapadék hull ebben az időszakban.

Vásárláskor érdemes arra figyelni, hogy szép bokros, tömött palántákat válasszunk, mert ezeket biztos, hogy megmetszették már a szakemberek. Milyen palántát vásároljunk? Léteznek konténeres és szabad gyökerű palánták, az első változatot érdemes akkor választani, ha kisebb mennyiségű levendulát szeretnénk, az utóbbit, ami az olcsóbb változat, nagyobb mennyiségnél ajánlják. Én a szabad gyökerű változatot szoktam választani, míg nem kezdtem el magam dugványozni a növényeim, így már saját palántákat ültethetek.